2009. június 21., vasárnap

Ötvenegyedik nap, Greenwich


Felnőtt belépőjegy: Ingyenes (a parkba és az obszervatóriumba is, csak a planetárium fizetős)
Értékelés: 8/10
Ajánlott: Mindenkinek. A parkból gyönyörű kilátás nyílik Londonra, az obszervatórium pedig kötelező fotóhely turisták számára.

A Greenwichi Királyi Obeszervatórium, a 0 hosszúsági kör "lakhelye" egy királyi kezelésű közparkban található - gondoltátok volna?

Maga a park barátságos és gyönyörű, mint az összes többi királyi park - a Regent's Park is közéjük tartozik egyébként - mókusok szaladgálnak mindenütt, emberek fekélődnek a fűben - már ha épp jó idő van -, kutyaszart sehol se látni, és egyáltalán, olyan idilli minden.

Kilátás a park legmagasabb pontjáról a városra


Rózsák kertje


Kiskacsák, vagy milyen állatok ezek, sietnek anyjuk után Lengyelországba


Szamársimogató


Az Obszervatórium épülete kívülről látszólag semmilyen különlegességet nem rejt - kis túlzással lehetne akár a Népligetben is.


Az Obszervatórium


Kilátás az Obszervatórium teraszáról - az ott lent a Tengerészeti Múzeum!

Belül azonban már mindjárt más a helyzet, és meg kell, hogy mondjam, még nem is az a fránya nulla hosszúsági kör a legérdekesebb az egészben...

Danóka heréi Kelet és Nyugat határán fekszenek, Buenos Airestől délre, talán valahol a Tűzföld magasságában


Ennyi AZ IDŐ!


Tudjátok mi ez itt?

A legöregebb tárgy, amit valaha esélyed lesz megérinteni - egy 4,5 milliárd éves meteorit egy darabja.

Négy és fél milliárd év - belegondoltál mennyi idő az? Én elkezdtem gondolatban visszafelé utazni az időben, de meg kellett hogy álljak ötezer évvel ezelőtt, az egyiptomi első dinasztiánál, mert rosszul lettem...

Ha rettentő nagyvonalúan 75 évnek számolunk egy emberöltőt (asszem 30-40-nek szoktak), akkor is 60 millió emberöltővel ezelőtt keletkezett az a barnásfekete valami, amit a képen megérintek. Vajon milyen beszélgetést lehet valakivel folytatni, aki abból az időből származik? "Szia, hogy vagy, rég nem láttalak, mi történt veled az elmúlt 4,5 milliárd évben? Ááá, semmi különös, pár nap kihunyt a környékén, mások szupernóvává alakultak, ja meg a kedvenc galaxisomat beszippantotta egy fekete lyuk!"

Na. Ha picit továbbgondoljátok ezt az egészet, ti is rájöhettek, hogy miért utálom - pontosabban inkább félem - a csillagászatot...

2 megjegyzés:

  1. Már megint büszke vagyok rád. Arra a képre gondolok, ahol a hétmérföldes szandálod tökéletesen látszik. Nem volt hiábavaló a 30 éves küszködés, lemondás. Még a költészet múzsája is homlokon csókolt.
    Most egyszerre láthatja a Földgolyó két félteke,
    hogy mily aranyos és szemrevaló a kisfiam féltöke.

    VálaszTörlés
  2. Vegre, apam elismer engem! Mar csak enekeskent kell feltornom...

    VálaszTörlés