2009. június 16., kedd

Negyvenhatodik nap, Personal finance

Számos furcsasággal találkoztam már, mióta itt vagyok Londonban. Voltak közöttük jók, rosszak és egyszerűen csak megdöbbentők. Talán az utóbbi kategóriába tartozik a napilapok egyik állandó rovata, ami tudtommal gyakorlatilag teljesen ismeretlen Magyarországon: ez a personal finance, azaz személyes pénzügyek.

Az itt olvasható cikkek mind azzal foglalkoznak, hogy az olvasók hogyan tudnak különböző - legális - módszerekkel több-kevesebb fontot megtakarítani, mire érdemes figyelniük.

Vajon miért ilyen ismeretlen ez nálunk? Miért hiányzik ennek a kultúrája? Hisz Magyarország nagyon árérzékeny, biztos népszerűek lennének az ilyen jellegű cikkek az olvasók körében - vagy tévedek?

Szerintetek?

3 megjegyzés:

  1. Akik nálunk a tippeket írkálják ide-oda (magazinok, tematikus portálok?), azok lószőrt sem értenek hozzá, akik meg értenek hozzá (már láttam pár ilyet, 40 felettiek és jól ülnek a CFO-székekben), azok meg csesznek reklámozni. Végül is, nekik mi a haszon benne? Plusz, akkor sem tudnak jól és érthetően írni, ha az életük múlik rajta.

    A megoldás: össze kell hozni valami értelmes pénzügyes fejest egy jó íróval (közéjük a tolmács opcionális), adni nekik íróeszközt, laptopot, a biztonság kedvéért belőni a hangot meg a kamerát és reménykedni, hogy személyes pénzügyekben fognak naphosszat praktikus tanácsokat eregetni. De bármit csinálnak, eladjuk.

    VálaszTörlés
  2. Azt még nagyjából megértem, hogy nálunk nem működik - sok ilyen dolog van:) - de hogyhogy máshol meg igen?

    VálaszTörlés
  3. szerintem ez az adding value. nálunk le kell tudni egy cikket, vagy lelkesen és hosszasan csacsogni valamiről, csak úgy. ott, ha az újságíró/szerkesztő stb ezt csinálná, a közönség rendesen megbüntetné érte, szólnának, hogy egy lófütty, őket meg lecserélnék olyanra, aki tényleg utánanéz a dolgoknak, és tényleg érthetően összeszedi és leírja. Kötelező valamit adni annak, aki azzal fárasztotta magát, hogy megvette az újságot és elolvasta a rovatomat. A hiba az újságírón és főnökein kívül a közönségben és a kultúrában van.

    VálaszTörlés