2009. május 15., péntek

Tizennegyedik nap, Munka a Trimediánál

Mit kell tudni a Trimediáról, Anglia egyik nagy PR-ügynökségéről, amelynek csapatát 9 munkanapja egy feltűnően széphangú keleteurópai tehetség is erősíti?

A cegnek 160 alkalmazottja van a szigeten, ebből kb. 60 Londonban, a többiek pedig Glasgow-ban, Edinburgh-ban, Leeds-ben, Manchester-ben és Cardiffban vannak elszórva. Ezeken túl számos külföldi iroda is működik (pl. Olaszország, Németország, Franciaország, Spanyolország - gyakorlatilag teljes Nyugat-Európa Portugáliától Svédországig), de ők sokkal lazább szálakkal kötődnek Londonhoz, mint a többi angliai kirendeltség.

Az Mmd-hez hasonlóan itt is különböző iparágak szerint osztott csoportokban dolgoznak az emberek. Az egyik természetesen az elsősorban informatikai-technológiai ügyfelekkel rendelkező Technology (amibe azért belefér egy online utazásfoglaló oldal is, hisz az interneten működik, innentől mi más lehetne, mint technológia?:)), ahol én is tevékenykedem, a másik a Corporate, azaz nagyvállalati, ami szintén a mi emeletünkön van, a harmadik a Property, gondolom ingatlanos cégekkel, a negyedik az Environmental, ami környezetvédelemmel foglalkozik, az ötödik, a legnagyobb pedig a Consumer, azaz fogyasztói - itt vannak a legtöbb átlagember érdeklődésére számot tartó márkák, pl. kozmetikumok, ételek stb. A Consumer csoport méretét az is mutatja, hogy 2008-ban az angliai PR-ügynökségek közül a consumer ügyfelekből származó bevételek tekintetében a Trimedia volt az első - több mint 7 millió font, azaz több mint 2,2 milliárd forint folyt be innen.

A hatalmas Consumer csapat hozzánk hasonlóan több részre van osztva: Brands (ez foglalkozik a leginkább ismert márkákkal), Social Change (ez a különböző társadalmi problémákkal, pl. dohányzásellenes kampányokkal), illetve Public Sector (ez pedig a közszférából érkező megbízásokat jelenti.

A Consumer súlyán és erején kívül ami még megdöbbentőbb volt számomra, az az a tény, hogy a Trimedia bevételeinek igen jelentős része (durván héttizede) kormányzati projektből származik. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a Social Change és Publis Sector elsősorban kormányzato projekteket jelent, ráadásul olyanokat, amik egyáltalán nem fizetnek rosszul! Nálunk azt hiszem, hogy igen jó összeköttetésük nélkül mindegyik ügynökség éhenhalna, ha a sok esetben cégre szabott tenderekből próbálni megélni...

Maga a Technology csapat 8 emberből áll, 1 igazgató, 1 divízióigazgató, 2 account manager, 2 consultant és 2 account executive - azaz elég jól, logikusan felépített rendszerről beszélhetünk. Az ügyfélportfolió 6 nagyobb és sok kisebb cégből áll. A nagyok:
A, B2B Tech
- COLT - City of London Telecoms (a British Telecom egyik versenytársa)
- Xerox - őt senkinek nem kell bemutatnom
- RM - iskolai informatikai megoldások szállítója (a kínálatát elnézve meg kell, hogy állapítsam, súlyosan el vagyunk maradva iskolai infrastruktúra terén az Egyesült Királyságtól...)

B, B2C Tech
- MSN - a Google egyik fő versenytársa ugye:) (Ezen dolgoznék a legszívesebben, de épp tervezik a költségvetést, legkorábban júniusban éled újjá a projekt)
- Kayak.co.uk (online utazásszervező, lefoglalhatod repjegyed, szállodád, bérelt kocsid stb. egy helyről)
- Puzzuka - online puzzle

A kicsik közül érdemes még megemlíteni a Silverpopot, amely email marketing megoldásokkal foglalkozik.

Nu, ez lenne a Trimedia. És hol vagyok ebben az egészben én? Milyen feladataim vannak? Mondjuk úgy, hogy az eddig eltelt közel két hetet időutazáskét éltem meg:) Csak sajnos nem a jövőbe, hanem a múltba tett időutazásként...




2 megjegyzés:

  1. Hányan vannak és milyen beosztásban az echte brittek? A bevándorlók mit csinálnmak a cégben?

    VálaszTörlés
  2. Én három "bevándorlót" ismerek, akik a mi szintünkön dolgoznak. Az 5 szint közül a dél-afrikai csaj legalul van szerintem (nem tudom pontosan, mert ő a Corporate Team-ben dolgozik), a német srác középen, a harmadikon, míg az amerikai nőci legfelül, ő a team vezetője.

    A többiek britek, persze köztük is vannak olyanok, akiknek ősei nem ezen a szigeten látták meg a napvilágot, pl. Mira Mahdvani nem egy klasszikus angolszász vagy ősi normann név:)

    A többi szint lakóit sajnos nem ismerem, de szerintem főleg britek - legalábbis színesbőrű alkalmazottat Miránkon kívül egyet sem láttam. Ez persze nem zárja ki bármilyen más európai vagy észak-amerikai kolléga jelenlétét, de még nem kértem el a részletes személyzeti kimutatást, hogy pontosan megállapíthassam:)

    A felsővezetőség mindenesetre szerintem brit. Nálunk is csak brit hímeket engednek olyan magasra :)

    VálaszTörlés