2009. július 25., szombat

Nyolcvanhatodik nap, Tower Bridge


A Tower Bridge viharban

Felnőtt belépőjegy: 6 font
Értékelés: 8/10 (a kilátással és a jelenlegi időszaki kiállítással együtt)
Ajánlott: Mindenkinek, aki szeretne egy picit alaposabban megismerkedni London egyik legtöbbet fotózott nevezetességével

A Tower Bridge éjszaka

Mit gondoltok, mikor építették a Tower Bridge-et? Ránézésre én többszáz évesnek tippeltem - aztán meg megnéztem a kiállítást, ahol kiderült, hogy a híd építése 1884-től 1894-ig tartott. Akkor mégis miért néz így ki? A neve miatt!

A felső sétány, ahonnan kiváló kilátás nyílik Londonra

A Tower Bridge ugyanis közvetlenül a Tower of London, a főváros egyik UNESCO-világörökségbe tartozó műemlékegyüttese mellett fekszik, amit már a XIX. században is igen nagyra becsülték, nem akarták hát elrondítani a környékét egy London Bridge-szerű lapos betonkonstrukcióval, ezért pályázatot írtak ki a megtervezésére. Mivel abban az időben London még fontos kikötőváros volt, a Tower Bridge pedig a tengerhez legközelebb eső híd - ez egyébként azóta se változott, Kelet-Londonnak egyáltalán nincs hídja, csak alagútja - olyan megoldást kellett kitalálni, ami lehetővé teszi a hajóközlekedést is.

Ha tudnám minek hívják ezeket, sokkal jobb képaláírást írhatnék

Hosszas viták után végül Horace Jones tervét fogadták el, aki egy neogótikus, felnyitható hidat álmodott papírra, amely stílusában nem üt el élesen a Tower of Londontól sem. Szegény Jones még 1887-ben meghalt, így nem vehetett már részt a híd megnyitásán, és nem láthatta, hogy milyen örömmel veszik használatba a londoniak alkotását.


Tower Bridge az alkonyat fényében


Kilátás északkeletre


Kilátás délkeletre


Canary Wharf


Lakások garázs helyett kikötővel

4 megjegyzés:

  1. Húúúúú!!! Nagyon jó képek lettek :)

    VálaszTörlés
  2. Szép képek.

    Találós kérdés. hol az elírás a következő idézetben?

    "stílusában nem üt el élesen illeszkedik a Tower of Londontól sem"

    VálaszTörlés