2009. július 14., kedd

Hetvenharmadik nap, Egy majdnem tökéletes telefon



Most mondjátok meg nekem, miért idegesít minden mobilgyártó azzal, hogy a majdnem tökéletes telefont készíti csak el, nem pedig a tökéleteset? Évekkel ezelőtt már írt ugyanerről a témáról Karotta, neki is az volt a problémája, hogy mindenki csak majdnem tökéletes mobilokat gyárt.

Egy hónap híján 4 év telt el eme cikk megírása óta, talán joggal feltételeztem, hogy a mobiliparnak sikerült behoznia a lemaradását - sajnos nem így történt.

Mik is egy ideális telefonnal szemben támasztott elvárásaim?
- Ne a szokásos mobilos, hanem rendes QWERTY-billentyűzete legyen, legalább olyan jó, mint a hároméves, agyonhasznált HTC TyTn-emé
- Egy feltöltéssel bírja 1 napnál tovább
- Hasítson rajta az internet (HSDPA)
- Ne kerüljön annyi pénzbe, amennyiért már egy L-es objektívet tudok venni a fényképezőgépemhez

Mi az, ami nem érdekel?
- Ezermillió pixeles felbontású fényképező (pixelsznob vagyok, nálam a fényképező a DSLR-eknél kezdődik)
- GPS (jó dolog, csak épp komoly árnövelő tényező, ráadásul az aksit is gyorsan szívja)
- FM rádió, MP3 lejátszó (nem véletlenül nincs iPod-om se, útközben könyvet olvasok vagy emilezek)

Melyik az a telefon, amely a fenti feltételek összességének megfelel? Ne gondolkodjatok, nincs ilyen. Alapból alig van QWERTY-s mobil a piacon, ráadásul közülük soknak használhatatlanok a gombjai (E71-hez hasonló felépítés alapból nem tetszik, Xperia túl keskeny, E75 sem elég szilárd az ízlésemnek), amelyeket meg véletlenül igényesen összeraktak, már objektívnyi árfekvésben vannak (HTC Touch Pro, N97 stb.)

Erre mit látnak ma szemeim? Egy internetes alkalmazásokra (Facebook, MSN stb.) kihegyezett LG telefont, amely gyönyörűséges kicsúsztatható QWERTY-billentyűzettel rendelkezik, sokáig bírja az aksija, csak 2MP-es nehezék van benne, GPS nuku, kijelzője is tűrhető, és mindemellett csak 70 fontba kerül kártyafüggetlenül! Hogy miért nem vettem meg mégis? Mert a szemét koreaiak az internetes cuccokkal reklámozott telefonjukból nem kihagyták a gyors internetezéshez elengedhetetlen HSDPA-t?!?!

7 megjegyzés:

  1. tévedés, hogy a gps komoly árnövelő tényező
    esetleg marketing okokból, de mióta integrált chip+antenna van BT-vel, meg ki tudja mivel (talán wifi is?), azóta ez nem tétel.
    jövőre a középkategóriás telókban is lesz már gps

    btw gps nélkül nincs tökéletes telefon :)

    VálaszTörlés
  2. szép egyébként az lg, de a 3 soros bill kicsit furi

    VálaszTörlés
  3. Lehet, hogz jovore nem lesz komoly tetel, de most meg az, es ez az iras a jelenrol szol.

    Kiprobaltam a 3soros billentyuzetet, teljesen ok!

    VálaszTörlés
  4. Szerintem azért az az LG telefon nem az igazi. Biztosan nem bírná három évig, mint a HTC-d. A minőségével, a műanyagokkal, stb. vannak kétségeim. A GPS meg igen is hogy hasznos! :)

    VálaszTörlés
  5. Nem azt mondtam, hogy nem hasznos a GPS, csak épp nálam nem tartozik azon tulajdonságok közé, amelyeket FELTÉTLEN szeretnék viszontlátni a telefonomban.

    Ja, de a HTC nyolcszor olyan drága, mint az LG:)

    VálaszTörlés
  6. A GPS nem fogyaszt semmit, ha nem használod. Az egyik legolcsóbb áramköri rész a mobilokban. Mindenbe tesznek lassan. :)

    A HTC Touch Pro2 billentyűzete elérte azt a szintet, amit szerintem el lehet érni ekkora mértben. Esetleg az Uni tulajok cimmognak kicsit, mert még nem cserélték le az ezer éves modelljüket. :) A fogyasztás tényleg kényes téma még most is. Ha megy a HSDPA, és folyamatosan netezel a géppel, nem bírja az egy napot egyik sem igazán (mondom HSDPA folyamatosan, mielőtt valaki rázza az öklét, hogy demegydemegy). Az árukat tényleg elkérik még rendesen. :)

    VálaszTörlés
  7. Ócsó a GPS? Nem is tudtam...A Touch Pro2-n mindenesestre nem látszik, bár ott minden más is van:)

    Jaja, és sajna a WLAN sem jobb a fogyazstás szempontjából a HSDPA-nál...

    VálaszTörlés