2009. július 1., szerda

Hatvanegyedik nap, HMS Belfast

Előtérben a HMS Belfast, háttérben a Tower Bridge


Felnőtt belépőjegy: 10,7 font
Értékelés: 8/10
Ajánlott: Azoknak, akik az életben egyszer szeretnének látni egy második világháborús cirkálót belülről is. Maga a kiállítás elég technikai, illetve hadtörténeti jellegű, úgyhogy lehet, hogy a család többi része végigunatkozza...

Őfelsége cirkálója, a HMS Belfast a II. világháború kevés megmaradt hadihajójának egyike. Születése a japánoknak köszönhető: a furfangos sárgák a harmincas években a washingtoni flottaegyezményt úgy tudták kijátsazni, hogy kifejlesztettek egy új cirkálócsaládot, amely sokkal hatékonyabb volt az európai és amerikai konkurensek hajóinál. Erre válaszul döntöttek úgy az Admiralitásnál, hogy két új könnyűcirkáló építésébe fognak, amely megfelelő választ tud adni majd a japán fenyegetésre. Az új hajók egyike volt a HMS Belfast, amelynek építését 1936-ban kezdték meg, két évvel később bocsátották vízre és a háború első évében szerelték fel teljesen.

A háború alatt főleg kereskedelmi hajók kíséretéül szolgált a sarki vizeken - a mínusz harminc fokos fagyban legtöbbször az összes ágyúról hatalmas jégcsapok lógtak, ezeket a körülményeket csak a legmodernebb hajókon lehetett kibírni. Mint tudjuk, Anglia gazdasága azóta is elsősorban a tengeri kereskedelemre hagyatkozik. Ma, az összes itt elfogyasztott élelmiszer 95%-a hajón érkezik valahonnan a világ másik részéből.

A HMS Belfast a normandiai partraszállásnál is jelen volt, június 6-án ágyűtűzzel támogatta a szövetségeseket. A világháború után sem vonták ki a forgalomból, megjárta Koreát is, és csak a 70-es évek elején szerelték le. Elvileg a bontóba ment volna, de a hajó barátai sikerrel vették rá a kormányt, hogy inkább őrizzék meg az utókornak. A HMS Belfast 1977 óta horgonyzik London kikötőjében, várva a világ minden részéről hozzásereglő turistákat - köztük engem is.


A HMS Belfast ágyúi Londont védik


Egy tiszt fülkéje


A tat


A lőszerraktár


Először meglepődtem a korabeli Mars, KitKat és Bounty látványától, aztán rájöttem, hogy a kapitalizmus csak hozzánk érkezett el a 80-as évek végén, a világ más részein már korábban is létezett...


Mosdók


Gépház


Saját kápolna



A kadétok okos életvezetési tanácsokért is fordulhattak feletteseikhez


A 6 inches (kb 152,4 mm-es) ágyúk belső irányítója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése