2009. július 22., szerda

Nyolcvanharmadik nap, Tower of London


A Tower of London a Tower Bridge-ről nézve

Felnőtt belépőjegy: 17 font
Értékelés: 8/10
Ajánlott: mindenkinek, akinek van fél napja rá

Több mint egy hónapja, még a Nyuszival volt szerencsém meglátogatni a Tower of London-t, London négy világörökségbe tartozó műemlékének egyikét.

Mit érdemes tudni róla? Először is azt, hogy nem egy torony, hanem egy várfallal körülvett komplexum, amelynek a közepén viszont valóban egy torony, a White Tower áll. Ezt 1078-ban húzták fel, tehát már közel egy évezrede áll a Temze partján, így szinte minden említésre méltó eseménynek közeli szemtanúa volt az angol történelemből. Hosszú évszázadokig a király lakhelye, királyi palota volt, emellett viszont előszeretettel használták börtönként is különösen előkelő foglyok esetében. Pár elítélt még abban a megtiszteltetésben is részesülhetett, hogy nem a közeli dombok valamelyikén, hanem a várfalon belül fejezte le őt a hóhér - bizonyára mindannyian elérzékenyültek eme uralkodói kegytől.


A White Tower

A hagyományos kiállítás nagy része a belső várfalon, várfalban foglal helyett. Itt tekintheted meg II. Edward hálószobáját 700 évvel ezelőttről, amelyhez külön vízi bejáratot készíttetett, vagy azt, hogy hol raboskodtak a különböző pártütők. Az interkatív részeken megismerheted a középkori fegyverzetet, felpróbálhatod pl. a sisakokat. Meg kell hogy mondjam, mindegyik nagyon jól állt nekünk! A belső területek egy része ma is el van zárva a nagyközönség elől, többek között a Tower of London őrei is ott élnek.


Nyuszi sisakban


Én sisakban

Ha erre jártok, feltétlenül nézzetek be abba az épületbe, ahol a királyi koronaékszereket őrzik. A lányokat garantáltan lenyűgözi az összes csillogó koronavacak, a fiúk pedig áhítattal nézhetik a közel egy méter vastag biztonsági...ööö, ajtónak nem merem nevezni...kapukat. Tudjátok, ez az a kapu, ami mögött az amerikai akciófilmekben a kincs szokott lapulni!

A központi torony, a White Tower különböző kiállítások helyszíne, jelenleg épp egy VIII. Henrik fegyverek és sport iránti rajongását bemutató tárlat van soron. A milliónyi, vitrin mögött lapuló fegyver és páncél mellett itt is van olyan rész, amit interaktívvá tettek - egy íj megfeszítésével tehetted próbára célzóképességedet. Ha túlságosan hátrahúztad, túllőttél a célon, ha pedig nagyon visszafogtad magad, nem érte el a nyilad azt. Jó sokat el lehet szarakodni vele, azt bizton állíthatom!

Nyuszi íjászkodik

A White Towerrel szemben található az egyik speciális katonai alakulat múzeuma, ahova további 3 font a belépő - ezt kihagytam, mert Kisnyúl már fáradt volt, úgyhogy szémunkra itt ért véget a Tower of London meglátogatása.


A Tower of London jelvénye, alatta a Gherkinnel


Hordozható szentély - a középkori uralkodók gyakorlatilag egész évben utaztak


Őr I.


Őr II.


Az őrök lakhelye


Unalmukban ilyeneket véstek a foglyok börtönük falába...sok idejük lehetett!


A shop fantáziadús nyalókái...


... és koronája


Mekkora ötlet: a palota egyik részét restaurálják, és az ezt övező falat a restaurálásban résztvevők fotójával és életrajzával dekorálják.

2 megjegyzés:

  1. A gárdistákról szóló kiállítás tényleg béna, pár vitrin, egyenruha, zászló, meg háborús fotó van odabent.

    Beefeateres idegenvezetést hallgattatok? Én besoroltam egy csoporthoz, akiknek egy Mr. Beanhez megszólalásig hasonlító csávó magyarázott, hatalmas volt.

    VálaszTörlés
  2. Köszi, akkor nem bánom, hogy kihagytam!

    Láttunk és belehallgattunk egybe, igen, csak mi szeretjük a saját tempónkban, lehetőleg egy 40 fős tömeg állandó kísérete nélkül végigjárni a nevezetességeket, úgyhogy kihagytuk.

    VálaszTörlés